Hembrugterrein te Zaandam

Opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf is voornemens grondroerende werkzaamheden te verrichten binnen het opsporingsgebied gelegen op het Hembrugterrein, aan de Artillerieweg te Zaandam (gemeente Zaanstad, provincie Noord-Holland). Het gebied is voor een deel verdacht bevonden op het voorkomen van Conventionele Explosieven (hierna CE). CE onderzoek is dan ook noodzakelijk, dit in het kader van veilig en verantwoord werken.

Het Hemburgterrein is een oud defensieterrein waar sinds het einde van de 19e eeuw onder meer de productie en het testen van munitie heeft plaatsgevonden. Tevens zijn hier wapens vervaardigd.Bij herontwikkelingen van oude bedrijfsterreinen vinden op vele momenten vanuit verschillende redenen (graven nieuwe kabel- en leidingcunetten, saneringen, weghalen ondergrondse objecten, slopen en bouwen van panden, etc.) graafwerkzaamheden plaats. Het Hembrugterrein is in die zin een bijzonder en ongebruikelijk oud-bedrijventerrein omdat dit een voormalige bedrijfsterrein is, waarop ruim honderd jaar productie van munitie heeft plaatsgevonden. Dit brengt ten opzichte van andere oude herontwikkellocaties extra aandachtspunten met zich mee voor het graven in de grond.

De geplande grondroerende werkzaamheden bestaan vooralsnog uit de sanering van het Hembrugterrein, dit t.b.v. de geplande herontwikkeling voor het terrein. Suez RR IWS Remediation B.V. voert hierbij de sanering uit, Armaex B.V. begeleidt de saneringswerkzaamheden die binnen CE verdacht gebied vallen.

Hembrugterrein te Zaandam